Contactează-ne

Actual

Aniversarea a 100 de ani de relații diplomatice între România și Republica Letonia

Publicat acum

,

Sursa foto: mae.ro

Ministerul Afacerilor Externe a transmis un Comunicat de presă, prin care salută aniversarea, la 26 februarie 2021, a 100 de ani de la recunoașterea de jure de către România a independenței Republicii Letonia și, implicit, stabilirea relațiilor bilaterale.

Dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state rămâne un subiect prioritar în cadrul mai larg al relațiilor bilaterale, în special în contextul eforturilor la nivel european de redresare după criza sanitară și economică provocată de pandemia de COVID-19 și de revenire la o creștere sustenabilă.

La nivel european, România şi Republica Letonia cooperează strâns și au abordări convergente pe multiple dosare, având ca obiectiv comun consolidarea proiectului european, în spiritul solidarităţii, coeziunii şi convergenţei.

România şi Republica Letonia împărtășesc aceeași viziune privind asigurarea securităţii pe Flancul Estic al NATO şi sunt implicate activ în consolidarea securităţii regionale, inclusiv prin îndeplinirea angajamentului alocării a 2% din PIB pentru apărare şi printr-o strânsă colaborare în cadrul formatului regional București 9.

Ambele ţări susţin importanţa unei legături transatlantice puternice, precum şi consolidarea cooperării între NATO şi Uniunea Europeană. 

Implicarea celor două state în sprijinul Iniţiativei celor Trei Mări, format ce dobândeşte o relevanţă tot mai mare, reprezintă o dovadă a conştientizării necesităţii dezvoltării economice a regiunii, inclusiv prin proiecte care au ca obiectiv creşterea conectivităţii și sporirea securității energetice. Comunicatul poate fi accesat în întregime aici.

Trending