Contactează-ne

Sănătate

Raport UNICEF: Pandemia de COVID-19 a afectat sănătatea mintală a tinerilor

Publicat acum

,

Pandemia de COVID-19 a agravat şi mai mult problemele de sănătate mintală ale copiilor şi adolescenţilor pe plan global. Un raport al UNICEF arată că domeniul necesită o alocare de fonduri suplimentare pentru tratarea bolilor pe care le au tinerii.

https://www.unicef.org/press-releases/impact-covid-19-poor-mental-health-children-and-young-people-tip-iceberg

Raportul a fost publicat cu prilejul unei conferinţe internaţionale despre acest subiect, ”Mind Our Rights, Now!”, organizată la Paris.

„Consecinţele pandemiei sunt considerabile şi este vorba doar despre partea vizibilă a aisbergului. Şi înainte de apariţia acesteia, mult prea mulţi copii care sufereau de probleme de sănătate mintală nu primeau îngrijiri de specialitate”, a declarat directorul general al UNICEF, Henrietta Fiore.

La nivel mondial, „mai mult de un adolescent din şapte cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani trăieşte cu o tulburare mintală diagnosticată” şi „aproape 46.000 de adolescenţi se sinucid în fiecare an, ceea ce constituie una dintre principalele cinci cauze de deces pentru această categorie de vârstă”, potrivit UNICEF. 

”Cel puţin un copil din şapte pe plan global a fost în mod direct afectat de restricţiile de tip lockdown, iar educaţia a peste 1,6 miliarde de copii a fost influenţată negativ”, a evidențiat organizaţia. 

„Perturbarea activităţilor cotidiene, a educaţiei, a activităţilor recreative, precum şi preocupările legate de veniturile şi sănătatea familiei au generat în rândul multor tineri un sentiment de teamă, de furie şi de îngrijorare privind viitorul”, a mai declarat UNICEF, făcând apel la „alocarea de urgenţă a unor fonduri pentru sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor.” 

Potrivit raportului, doar 2% din bugetele publice alocate pentru sănătate vizează domeniului sănătăţii mintale. Acest lucru se întâmplă pe plan mondial.

Potrivit UNICEF, pandemia a înrăutățit situația. Restricțiile impuse pentru a combate criza sanitară au afectat foarte mulți oameni.

”Sănătatea mintală face parte integrantă din sănătatea fizică. Am neglijat pentru mult timp, atât în ţările bogate, cât şi în cele cu venituri mici, importanţa înţelegerii acestui aspect şi alocarea de fonduri suficiente în acest domeniu,” a subliniat Henrietta Fiore.

Publicitate
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending