Contactează-ne

Sănătate

Prevenirea trombozelor printr-un stil de viață sănătos

Publicat acum

,

Coagularea este unul dintre procesele naturale de apărare ale organismului care pot preveni pierderile excesive de sânge. Acest mecanism este necesar pentru viață, dar problema apare atunci când, din cauza diferitelor tulburări ale sistemului de coagulare, se formează un cheag de sânge în lumenul unui vas de sânge. Un cheag de sânge nu numai că obstrucționează fluxul sanguin, dar poate și să detașeze vasele de sânge și să intre în inimă sau plămâni, provocând ischemie.

Tromboza este o problemă medicală gravă. Acest lucru este asociat cu morbiditate și mortalitate semnificative. Desi se vorbeste si despre factori genetici, ponderea acestora este mult mai mica decat stilul de viata al fiecaruia.

De aceea, in stilul nostru de viata trebuie sa respectam anumite reguli pentru prevenirea trombozelor. Diminuarea factorilor de risc si cresterea factorilor de protectie in viata de zi cu zi este cheia.

Ce urmarim in tromboze: normalizarea greutății corporale – prevenirea obezitatii (dacă este necesar), întărirea pereților vaselor venoase, scăderea vâscozității sângelui, normalizarea scaunului (evitarea constipației), deoarece tensionarea în timpul mișcărilor intestinale crește riscul formării unui cheag de sânge.

Iata cateva recomandari de care ar trebui sa tinem seama:

Alimentatie sanatoasaÎn prevenirea trombozei, fibrele joacă un rol important. Se obțin în principal din fructe, inclusiv uscate, legume și cereale nerafinate. Legumele și fructele sunt, de asemenea, surse excelente de vitamina C și beta-caroten. Consumul adecvat de lichide este important – unul dintre factorii de risc pentru tromboză este deshidratarea. Apa și ceaiurile din plante sau fructe sunt cele mai bune alegeri.

În alimentatia pentru prevenirea trombozei, ar trebui găsite alimente bogate în vitamina E, care face ca venele să fie elastice și întăresc vasele de sânge. Cantități importante sunt furnizate de ulei de germeni de grâu și migdale. Datorită conținutului de vitamine B, este posibilă metabolizarea corectă a homocisteinei. Datorită acestui fapt, vitaminele B contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Într-o dietă antitrombotică, carbohidrații ar trebui să furnizeze principala sursă de energie. Mai ales cereale bogate în fibre și bogate în ingrediente precum: magneziu, fier, vitaminele din grupul B și zinc.

Activitatea anticoagulantă este ajutata și de: vitamina E, acizi grasi esentiali Omega-3, apa, antioxidanți (în principal vitamina C, E și beta-caroten),precum și substanțe antiinflamatoare (turmeric sau ghimbir).

De asemenea, este importantă scăderea/limitarea cantității de zahăr și grăsimi saturate care favorizează formarea cheagurilor de sânge.

Mișcare, activitate fizică – Sedentarismul, imobilizarea la pat favorizează formarea de cheaguri. De aceea, este deosebit de utilă mișcarea, zilnic, minimum 30 minute -1 oră.

Renunțarea la fumat, la consumul de alcool se impune cu necesitate. Se știe că fumatul favorizează formarea cheagurilor de sânge.

De asemenea, respectarea recomandarilor medicului și evitarea automedicatiei, pentru a evita riscul formării cheagurilor de sânge.

Vârsta este și ea un factor de luat în calcul – cu înaintarea în vârstă, riscul formarii de cheaguri de sânge este mai mare.

Dr. Loti Popescu

Master European în Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate

Sursă foto: banatulazi.ro

Publicitate
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending