Contactează-ne

Actual

Protest cu 500 de oameni la Mangalia, după concedierile masive de la Damen! Vezi ce promitea primarul Cristian Radu

Publicat acum

,

Foto: focuspress.ro // Video: Facebook/Cristian Radu

Peste doar câteva ore va fi astăzi la Mangalia, în fața Casei de Cultură, un protest cu aproximativ 500 de oameni în urma concedierii a 228 de angajați ai șantierului naval Damen Shipyards. Situația pare a fi una scăpată de sub control de autorități, dacă ne uităm la declarațiile de anul trecut. Atunci, Ludovic Orban și Virgil Popescu, fost premier și fost ministru al Economiei, promiteau că nu vor fi astfel de probleme. Dacă cei doi nu mai sunt în funcțiile respective, altcineva cu putere de decizie în oraș este și s-a aliniat la astfel de declarații. Este vorba despre primarul Cristian Radu.

Nu o spunem noi, ci chiar edilul a spus-o într-un mesaj pe Facebook, în care s-a afișat cu aceste promisiuni alături de Ludovic Orban și Virgil Popescu. ,,În urma solicitărilor mai multor locuitori ai orașului nostru, angajați în Șantierul Naval DAMEN, am făcut demersuri la Ministerul Economiei și chiar la nivelul primului ministru, Ludovic Orban, pentru a evita concedierile anunțate de acționarul olandez. Așa cum puteți urmări în clipul de mai jos, atât premierul României, cât și ministrul Economiei, Virgil Popescu, au dat asigurări că locuitorii Mangaliei nu își vor pierde locurile de muncă din Șantierul Naval Mangalia”, scria edilul din Mangalia pe rețeaua de socializare în data de 18 septembrie 2020.

Liderul sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă, ne-a oferit, în exclusivitate, câteva detalii legate de protestul de astăzi. ,,Vor fi 450 sau 500 de oameni prezenți. Eu vă spun din datele oferite de liderii sindicali, care au confirmat o astfel de prezență. Problema este una veche, pentru că încă de anul trecut ne amenință cu aceste concedieri. Fiind an electoral, atunci s-a spus că nu va fi cazul de așa ceva. Există un comunicat al Ministerului Economiei din data de 23 iulie în care s-a anunțat decizia concedierilor, dar nu s-a publicat încă nimic în Monitorul Oficial.

Mesajul nostru este că au luat o decizie greșită. Acești salariați anunțați că vor fi dați afară nu se fac vinovați de pierderile combinatului. Dacă ne uităm ce comenzi avem, în perioada DAEWOO am livrat 10 nave pe an, acum nu reușim nici măcar 3. Vom fi nevoiți să acționăm în instanță, punctual, pe aceste concedieri care sunt ilegale. Este dezamăgitor faptul că au promis că se va ajunge la 3.000 de angajați, acum sunt 1.870 și probabil vom ajunge sub 1.500. Pe șantier sunt angajați de la Damen Galați, subcontractori, inclusiv vietmanezi, vreo 40, care nu desfășoară activități specifice ci comune. Nu vom putea accepta ca ai noștri să plece și ai lor să rămână. În această situație de criză preferăm pe ai noștri”, a spus, pentru impactlocal.ro, Laurențiu Gobeajă.

Trending