Contactează-ne

Sport

Oina… la expoziție, alături de sporturile olimpice

Publicat acum

,

În perioada 9-25 aprilie, la Mega Mall București, are loc „Mega Expoziția România la Jocurile Olimpice”, care are în prim plan cultura sportivă în România, din antebelic și până în prezent.

Astfel vizitatorii pot descoperi istoria participării României la Jocurile Olimpice prin intermediul obiectelor, imaginilor și al poveștilor aparținând marilor campioni ai țării.

Printre cele mai interesante articole expuse se numără: costumele oficiale de participare la olimpiade, medalii, cununi cu lauri ale lui Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ionela Târlea, Monica Roşu și Nicoleta Grasu, medaliile Iolandei Balaș, kaiac și canoe, costum întreg şi echipament de echitaţie (harnaşament) al echipei de la JO de la Moscova (anul 1980, Col. Anghelache Donescu), precum şi echipament de regiment de gardă de la Campionatul Balcanic de Echitaţie – cu frac şi toca (Sorin Alexandrescu), costum întreg de competiţie – spadă (Simona Gherman) și sabie (Tiberiu Dolniceanu).

Numeroase alte elemente expoziționale fascinante din perioada anilor 1930-2000 vor fi: disc, bila şi sulița din anii ‘50-‘60, bicicletă de ciclism din anii ’30, minge de rugby din anii ’80, cal și bârnă de antrenament, bob şi skeleton al echipei de la participările de la JO de iarnă de la Soci, echipamentul de tir al Laurei Ilie, rachete de tenis semnate de Ion Țiriac și Andrei Pavel, costume de polo, de volei sau de judo ș.a. În ciuda faptului că nu este sport olimpic, oina, sportul nostru național, are și ea locul ei de cinste la această expoziție.

“Oina ar fi avut avut șansă de a deveni un sport internațional dacă, în 1896,ar fi ajuns la Jocurile Olimpice de la Atena cele 2 echipe de oină care au fost pregătite în acest sens. Așa a fost să fie atunci, poate istoria ne va oferi o altă șansă de a face cunoscut pe plan mondial acest sport minunat ,având deja oportunități în acest sens! Pentru că vorbim de spirit olimpic și sporturi olimpice, dorim mult succes sportivilor care vor reprezenta România la Tokyo! Hai România!” a declarat Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină.

La „Mega Expoziția România la Jocurile Olimpice” va fi prezentată și o mini-expoziție cu lucrările câștigătorilor primei ediții a concursului național Olimpiada de Benzi Desenate, realizat sub îngrijirea autorului Mihai I. Grăjdeanu, pentru promovarea spiritului olimpic.

Publicitate
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending