Contactează-ne

Actual

Guvernul Cîțu ajută patronii să își concedieze mai ușor angajați

Publicat acum

,

Ordonanța de Urgență nr 37 din 5 mai 2021 pentru modificare și completarea Legii nr. 53/2003 (Codul Muncii), publicată în Monitorul Oficial nr 474 din 6 mai 2021 este o mană cerească pentru patronii români (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/242069).

Practic această ordonanță, sub pretextul debirocratizării, elimină fișa postului și regulamentul intern pentru microîntreprinderile care au până în 9 salariați. Mai pe românește alocă patronilor puteri supreme.

Să luăm spre exemplu fișa postului.

Fișa postului este un document operațional important, care prezintă în detaliu cerințele pe care trebuie să le îndeplinească un angajat, precum și condițiile de muncă necesare pentru ca aceasta să își desfășoare în mod normal activitatea.

Eliminarea fișei postului va lasă angajatul fără nici un act pe care să îl invoce în apărarea sa în cazul unei concedieri pe motivul că nu și-a îndeplinit atribuțiile și sarcinile de serviciu, pentru că acestea NU apar nicăieri, ele rămân la latitudinea patronilor.

Mai multe sindicate din țară sindicatele au sesizat Avocatul Poporului, arătând că modificările din ordonanță vor expune angajații abuzurilor angajatorilor, pentru că nici Inspecția Muncii, nici instanțele de judecată nu vor mai putea verifica și sancționa încălcarea drepturilor lucrătorilor.  

Conform International Trade Union Confederation, România este singura țară din Uniunea Europeană în care drepturile angajaților sunt sistematic violate. Raportul poate fi consultat aici: https://www.ituc-csi.org/IMG/pdf/ituc_globalrightsindex_2020_en.pdf.

Sursă foto:biancamorus.roPublicitate
Adaugă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending