Contactează-ne

Sănătate

Covid-19: Noile tulpini ale coronavirusului. Ce știm până acum?

Publicat acum

,

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat lista cu cele trei variante noi de virus, care au apărut în urma unor mutații și care pot ridica îngrijorări din cauza creșterii ratei de transmitere sau posibilității de a scăpa de sub supravegherea răspunsului imun.

În acest moment, există mai multe tulpini noi identificate ale virusului SARS-CoV-2. Acestea apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutații. Mutațiile sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic – aceasta este o etapă a procesului de multiplicare a virusului.

Vorbim aici de tulpina sud-africană, cea britanică și cea braziliană.

 Tulpina britanică a fost identificată pentru prima oară în septembrie 2020, cea sud-africană în octombrie 2020, iar cea braziliană în decembrie 2020. Toate sunt mai contagioase și ar putea fi mai severe.

Noile variante de SARS-CoV-2, „botezate” după ţara unde au fost pentru prima oară depistate, în toate cele trei cazuri, virusul prezintă mutații pe așa-numita proteină „spike”, care este cea cu care virusul „se atașează” de celulă.

Variantele sud-africană și braziliană ar diminua eficacitatea vaccinului, conform primelor studii.

 În toamna anului 2020, o primă alertă a apărut atunci când o versiune diferită a coronavirusului a fost identificată la nurcile din fermele din Canada și Danemarca. Aceasta s-a transmis și la oameni, iar specialiștii au observat o serie de mutații noi. Tulpina, numită Cluster 5 de danezi, a fost însă depistată la doar 12 persoane și nu pare a se răspândi prea ușor. 

Trending